Aurinkoteatterin Atlantis tarttuu kysymykseen, kenelle tieto kuuluu

Thalia-palkitun Aurinkoteatterin anarkistista näyttämötaidetta nähdään tänä keväänä ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa. Juha Mustanojan käsikirjoittama ja ohjaama loisteliaan visuaalinen musiikkinäytelmä Atlantis saa kantaesityksensä Pienellä näyttämöllä 12. huhtikuuta.

Maapallomme on todellisuudessa ontto, ja maapallon ydin on suunnaton möntti tulikuumana hehkuvaa sulaa kultaa. Tämän lämpimän sisäauringon alla elää runsaslukuinen putkiaivoinen kääpiökansa. Päivästä toiseen he harjoittavat kahta mielipuuhaansa, labyrinttimaisten tunneleiden louhimista sekä joukkomarssia.

Mutta voi! Kääpiöiden onneen tulee odottamaton särö, ja jäljittäessään tätä virhettä he keksivät vahingossa tieteen. Tieteen löytäminen johtaa nopeasti holtittomaan kullanvalmistukseen ja sitä myötä täydelliseen katastrofiin: massiiviseen räjähdykseen ja kääpiökansan joukkotuhoon. Vain pieni joukko kääpiöitä sinkoutuu meren pohjaan käynnistämään sivistyksen uudelleen tyhjästä.

Atlantis on traaginen tragedia tieteen ja koulutuksen kaupallistamisesta ja elitisoimisesta. Se käsittelee mustan huumorin keinoin yhteiskunnallisia rakenteita, joiden vuoksi koulutus, tiedonsaanti ja tieteellinen työskentely eivät ole tasapuolisesti kaikkien saatavilla.

Pienellä kansakunnalla ei ole taloudellisesti varaa jättää nuorisoansa kouluttamatta. Koulutus on välttämätöntä, koska demokratian toteutumisen edellytyksenä on, että kaikki ymmärtävät, mistä äänestetään. Siinä vaiheessa, kun kaikilla ihmisillä ei ole vapaata pääsyä tietoon, ei oikeusvaltiosta ole mitään jäljellä. Siirrämme nämä aiheet teatterin näyttämölle kohotettuun todellisuutteen, jotta ihmisten olisi helpompi nähdä kirkkaasti, mitä pohjimmiltaan on pelissä”, teoksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha Mustanoja kuvailee.

 

KANTAESITYS 12. HUHTIKUUTA PIENELLÄ NÄYTTÄMÖLLÄ
ROOLEISSA Sanna Hietala, Paul Holländer, Miko Kivinen, Leea Klemola, Jussi Lehtonen, Karin Pacius, Antti L. J. Pääkkönen, Vilma Putro ja Nora Raikamo

OHJAUS JA KÄSIKIRJOITUS Juha Mustanoja

TAITEELLINEN JOHTAJA Leea Klemola (Aurinkoteatteri)

ESITYSDRAMATURGIA Outi Lahtinen

LAVASTUS Anne Karttunen

PUKUSUUNNITTELU Noora Salmi

VALOSUUNNITTELU Pietu Pietiäinen

MUSIIKKI Juuso Voltti

ÄÄNISUUNNITTELU Maura Korhonen

ELOKUVAUS Jyri Hakala

ERIKOISTEHOSTEET Mats Hästbacka

NAAMIOINNIN SUUNNITTELU Kaija Heijari

NAAMARIT Heini Maaranen

KUVAJAISET Rasmus Vuori

OHJAAJAN ASSISTENTTI Michael Panula-Ontto

TUOTANTO Birgit Aittakumpu (Aurinkoteatteri/Universum)

 

Lue teologian tohtori ja tietokirjailija Petri Merenlahden kirjoitus Atlantiksesta Kansallisteatterin blogissa: https://kansallisteatteri.fi/blogi/viisaat-hallitkoot/

 

Tekijät esiin!
Torstaina 19.4. Atlantis-näytännön jälkeen esityksestä keskustelemassa esityksen kirjoittaja ja ohjaaja Juha Mustanoja ja muita työryhmän jäseniä.

Additional information
pääjohtaja Mika Myllyaho mika.myllyaho@kansallisteatteri.fi
viestintäpäällikkö Linda Lopperi linda.lopperi@kansallisteatteri.fi, p. 050 540 5062

Valokuvat
https://www.flickr.com/photos/kansallisteatteri/albums/72157691067504346/

 

 

SKT_logo_vaaka_pieni