Markus Alanen on Universumin uusi toiminnanjohtaja

Kuva: Hilla Kurki

Universum -teatterit on saanut uuden toiminnanjohtajan. Markus Alanen on 43-vuotias tuotanto- ja hallintotyöhön keskittynyt kulttuurialan sekatyöläinen. Hän on toiminut aiemmin mm. Teatteri Metamorfoosissa, Mad House Helsingissä ja Eskuksessa. Universumiin Markus siirtyy tuottajan tehtävistä Zodiakista.

Miten tulit ylipäätään teatteriin?
”Olen ensimmäiseltä koulutukseltani Dramaturgi, opiskelin vuosituhannen vaihteessa Englannissa. Sen jälkeen toimin kymmenen vuotta freelancerina tehden esiintyjän, valosuunnittelijan, videosuunnittelijan ja dramaturgin töitä. Prosessidramaturgia, jota opiskelin, on erinomainen perustutkinto liittyen esittäviin taiteisiin. Päädyin myös Teakiin tuotantokoordinaattoriksi erinäisiin pätkiin ja siitä polku lähti kohti enemmän tuotannollista roolia. Tuotanto vei ja suoritin joitain vuosia sitten Viron teatteri- ja musiikkiakatemian ja Estonian Business Schoolin Cultural Management yhteistutkinnon ja valmistuin sieltä yhteiskuntatieteiden maisteriksi.”

”Mulla on ehkä alusta alkaen ollut halu olla, ei niinkään edessä vaan taustalla. Siksi taidetuotannon ja hallinnon positio on tuntunut luontevalta. Tuotantopuolella toimiminen on konkreettista. Kun asiat sujuvat ja kaikki ovat tyytyväisiä, voi kokea onnistuneensa.”

Miksi hait töihin Universumiin?
”Universum on pitkän linjan tekijänä kiinnostava. Se on syntynyt tarpeesta parantaa tuotannollisia olosuhteita vapaalla kentällä, yhdistää voimat ja jakaa resursseja. Näkisin että ainoa tapa parantaa tekemisen ehtoja on kasvattaa yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Se, minkälaisia rakenteita tehdään, vaikuttaa tämän kentän ihmisten elämään. Yhteiset tilat, yhteistuotannot, yhteiset työntekijät, yleensäkin yhteistyö säästää taiteilijoiden resursseja.”

”Universumissa tuntuu myös hyvältä, että se on tosi monitaiteinen yhteisö. Jäsenteatterit tekevät keskenään hyvin erilaisia asioita. Uskon, että tulevaisuudessa esittävät taiteet tulevat yhä enemmän risteytymään keskenään. Näen että nuorilla tekijöillä on tahtotila rajapinnoilla etsimiseen. Musta on hauskaa, että Universumin kuvauksessa nettisivuilla puhutaan omalla kappaleella hippimeiningistä. Taiteen vapauden painotus on keskeistä.”

Mitä muuta kuuluu elämääsi?
”Musta tulee tänä kesänä myös virallisesti maanviljelijä. Olen hankkinut kaksi mehiläispesää.” Universumin edellinen toiminnanjohtaja Jan Liesaho oli toiselta ammatiltaan puutarhuri. Löytyykö kyseisistä tehtävistä kenties yhtymäkohtia? ”Mehiläisten hoidossa parasta on, että se ei ole taideprojekti.” sanoo Markus.