FACILITIES

IMAGES

The Betania house, where Universum's premises are located, was planned by architect K. A. Wrede and was completed in 1904. During its history, the house has housed a crèche, a soup kitchen, a hairdressing school, a branch library, a nursery school and various Christian associations. Universum moved into Betania in 2001. The theater business is a natural consequence of the house's social and humanistic line. Universum has at its disposal the high and beautiful church hall, which is used as a theater hall, as well as the small hall, which nowadays is used as a backstage area for the actors. The actors' dressing rooms and storage areas are also located in the Betania house. Universums office is at the fourth floor of Betania, in the old prayer room.

 

HISTORY

Universumin tarina

On vuosi 1998. Helsingissä on neljä vapaata, kosmisilla nimillä varustettua teatteriryhmää. Ryhmät miettivät kukin omilla suunnillaan miten tuotantoja voisi toteuttaa vähemmällä vaivalla, tällä hetkellä sopivien toimitilojen löytämiseen kuluu paljon aikaa, myöskin varastotila kaikelle rekvisiitalle olisi tarpeen. Paperityö hakemusten ja palkkojen parissa vie aikaa luovasta työstä.

Teatteri Venus vuokraa huoneen Filadelfiakirkon tiloissa Kalevankadulla. Jumalanpalvelukset kuuluvat puulattian läpi, ja niiden aikana huoneessa on hiivittävä. Teater Marsilla, Sirius Teaternilla ja Aurinkoteatterilla ei ole omaa tilaa.

Eräänä kauniina päivänä teattereiden aktiiviset jäsenet tapaavat Kalevankadulla. Tapaamisesta puhutaan myöhemmin sanoilla “legendaarinen” ja “historiallinen”, ja tarinoita illasta kerrotaan vielä pitkään. Filadelfiakirkon huoneessa istuu Tuuja Jänicke, Joakim Groth, Åsa Nybo-Bremer, Max Bremer, Leea Klemola, Juha Mustanoja, Paul Holländer ja Niklas von Weissenberg.

Palaveri jatkuu pikkutunteihin asti juhlavissa merkeissä, ja sitten se on selvää: Universum on syntynyt! Erilaiset toimintakulttuurit, kielet, tahdot ja voimakkaat persoonallisuudet yhdistyvät suhteeseen, joka jatkuu vuosikymmeniä. “Tästä tulee ihan saakelin hyvä!”, on jaettu fiilis illan aikana.

Taiteellinen vapaus ja hippimeininki

Universum ry:n perusidea oli alusta asti että totaalisen taiteellisen vapauden on vallittava. Se että vapaat ryhmät nyt vaikuttivat yhteisessä järjestössä, teatteriyhdistyksessä (joka kohta oli saamassa oman teatteritalon), ei saanut muuttaa ideaa millään tavalla. Peruste on ollut voimassa tähän päivään asti.

Oli merkittävää, että Universum sai oman tilan 2001 muutettuaan entiseen Betaniakirkkoon Punavuoren Perämiehenkadulle. Nyt oli olemassa näyttämö, toimisto, varastotila – oma Teatteritalo. Kirkko muuttui teatteriksi todellisella uudisraivaajan asenteella, erään näyttelijän isä tuli paikalle hitsaamaan katsomon kokoon sillä välin kun näyttelijät maalasivat tuoleja. Elämä Universumissa on vuosien ajan ollut tunnistettavissa luovasta kaaoksesta ja “hippimeiningistä”, sekä korkealaatuisesta, innovatiivisesta teatteritaiteesta.

Vuosien varrella kaikesta on tullut ammattitaitoisempaa – vaikuttamatta vapauteen – ja muun muassa teatteritekniikka on kehittynyt huimasti.

Teatterit itse ovat tuotantojensa tuottajia, millä välin toiminnanjohtaja hoitaa taloudellisen puolen, hakemukset, sopimukset ja muun olennaisen. Universumin ensimmäinen toiminnanjohtaja oli Annamari Karjalainen, jonka seuraaja oli Laura Karén. Birgit Aittakumpu johti taloa tärkeiden kehitysvaiheiden läpi vuosina 2008-2019. Koronakeväästä 2020 alkaen Jan Liesaho luotsaa Universumin myrskytuulien ja tyven läpi.

Universum ei kuulu valtion VOS-lain piiriin taatulla vuosittaisella tuella, vaan jatkaa olemalla vapaan kentän tärkeä toimija. Sen lisäksi Universum on hybridi: Universum on neljä teatteria, teatteritalo ja teatteriyhdistys. Tätä voi olla vähän vaikea ymmärtää.

Universum on perhe joka pitää yhtä, “match made in heaven” vahvalla solidaarisuudella, kaikista erilaisuuksistaan huolimatta.

 

Teksti: Sonja Vuori

Perustuu keskusteluihin Åsa Nybo-Bremerin ja Paul Olinin kanssa.

Käännös suomeksi: Bianca Lindberg

 

RENTING

Universum rents out spaces for e.g. rehearsals, performances and events. The spaces are rented out within the framework of Universums own repertoire.

Additional information
-Kalustolista
Pohjapiirros (sali)

Measures
Stage depth from the door 17m, from the wall 15.65m, not 16.5m as stated in the ground plan. The height of the hall is 9.8m in the middle, the height to the truss 5.4m. Stage width 12.5m.

- The stands can be adjusted, maximum audience size 120 seated in the stands / 170 standing in the hall.
- Backstage there is a toilet and a small kitchen, use is determined separately.
- The hall floor is an old wooden floor, black but worn in many places.
- It is possible to rent Universum's dance mats.
- Use/rental of technology is determined separately.
- Use of kitchen utensils is determined separately.

Facade, Perämiehenkatu

Yleisötila 3. kerros (lämpiö 2. kerroksessa)

Katsomo (esimerkkikuva, muuttuva)

Sisääntuloaula 1. kerros katutaso

Teatterisali 2