VÅREN PÅ TEATERHUSET UNIVERSUM

PRESSMEDDELANDE 3 december 2020
Fritt att publicera

UPPDATERAT 10.3.2021


På Universum ser vi fram emot en vår i gemenskapens och teaterkonstens tecken, och för tillfället arbetar två arbetsgrupper med nya produktioner som har premiärer inplanerade på vintern och våren: Teater Mars samt Sirius Teatern & Teater Mestola. 


Joakim Groths och Teater Mars nya pjäs Reine

Det åldrade bergsrådet Reine H har levt ett liv i maktens korridorer och varit med om att bygga upp landet efter kriget. Det är dags för nästa generation att ta över, men är Reine beredd att ge över makten, och är hans barn intresserade av att ta emot den? 

I en splittrad tidsålder kolliderar generationer, intressen och världsbilder. Vad innebär det att vara finländare – finns det längre någon nationell identitet?

Joakim Groth har en klar blick för det motsägelsefulla i människors psyke. Hans pjäser är influerade av dramatiker som Tjechov och Harold Pinter och har prisbelönats vid ett flertal tillfällen.

Text och regi: Joakim Groth På scenen: Dick Idman, Bodi Kabbani, Robert Enckell, Åsa Wallenius, Niklas Häggblom, Marika Parkkomäki, Max Bremer, Åsa Nybo och Nina Hukkinen.

Urpremiär: lördag 16.1.2021 kl. 19 på Teaterhuset Universum AKTUELL INFO PÅ PRODUKTIONENS HEMSIDA

Spelperiod: 22.1–16.2. 


Sirius Teatern och Teater Mestola sätter upp ny pjäs av Fabian Silén

Tankesmedjan för oliktänkande, La Nigra Safo (esperanto för det svarta fåret), ska nedmonteras. På vems sida står du?

Fabian Siléns tredje helaftonspjäs är berättelsen om fem mänskliga svarta får samt en mystisk yngling. 

Det svarta fåret är en svart, pinsam komedi à la tv-serien The Office med kafkaeska kryddor och upphöjd realism, där varje scen dras till sitt klimax. Den behandlar hur det är att bli utpekad som missanpassad och avvikande i en arbetsmiljö (och andra sammanhang) av likasinnade får, och hur avvikarens behov att alltid vilja avvika påverkar kollektivets behov att alltid nå enighet. 

”Silén är ett eget kapitel av finlandssvenska dramatiker.” Christel Pettersson, Svenska Yle

Text: Fabian Silén Regi: David Sandqvist Scenografi & kostym: Raisa Kilpeläinen Ljus och videodesign: Tuomas Honkanen Ljud: Niklas Nybom På scenen: Paul Holländer, Edith Holmström, Willehard Korander, Paul Olin, Eeva Putro & Aksinja Lommi

Urpremiär: lördag 27.3.2021 kl. 19 på Teaterhuset Universum
Föreställningen streamas: lördag 10.4 kl. 19Mera information och pressbiljetter: 

Bianca Lindberg
044 050 6139
bianca@universum.fi

Trevlig adventstid – hoppas vi ses på teatern år 2021!


UUTISET