TILAT

KUVAT

Betania-talo, jossa Universumin tilat sijaitsevat, on valmistunut 1904, ja sen on suunnitellut arkkitehti K. A. Wrede. Talossa on sen historian aikana toiminut lastenseimi, kansankeittiö, kampaamokoulu, sivukirjasto, päiväkoti ja erilaisia kristillisiä yhdistyksiä. Universum muutti taloon vuonna 2001. Teatteritoiminta on luonnollista jatketta talon sosiaaliselle ja humaanille linjalle. Universumilla on käytössään talon korea ja kaunis kirkkosali, jota käytetään teatterisalina, sekä pieni venäläistyyppinen sivusiipi, joka tällä hetkellä toimii näyttelijöiden backstage-tilana. Lisäksi talossa on Universumin toimistotilat, näyttelijöiden pukuhuoneet sekä varastointitilaa.

 

HISTORIA

Universumin tarina

On vuosi 1998. Helsingissä on neljä vapaata, kosmisilla nimillä varustettua teatteriryhmää. Ryhmät miettivät kukin omilla suunnillaan miten tuotantoja voisi toteuttaa vähemmällä vaivalla, tällä hetkellä sopivien toimitilojen löytämiseen kuluu paljon aikaa, myöskin varastotila kaikelle rekvisiitalle olisi tarpeen. Paperityö hakemusten ja palkkojen parissa vie aikaa luovasta työstä.

Teatteri Venus vuokraa huoneen Filadelfiakirkon tiloissa Kalevankadulla. Jumalanpalvelukset kuuluvat puulattian läpi, ja niiden aikana huoneessa on hiivittävä. Teater Marsilla, Sirius Teaternilla ja Aurinkoteatterilla ei ole omaa tilaa.

Eräänä kauniina päivänä teattereiden aktiiviset jäsenet tapaavat Kalevankadulla. Tapaamisesta puhutaan myöhemmin sanoilla “legendaarinen” ja “historiallinen”, ja tarinoita illasta kerrotaan vielä pitkään. Filadelfiakirkon huoneessa istuu Tuuja Jänicke, Joakim Groth, Åsa Nybo-Bremer, Max Bremer, Leea Klemola, Juha Mustanoja, Paul Holländer ja Niklas von Weissenberg.

Palaveri jatkuu pikkutunteihin asti juhlavissa merkeissä, ja sitten se on selvää: Universum on syntynyt! Erilaiset toimintakulttuurit, kielet, tahdot ja voimakkaat persoonallisuudet yhdistyvät suhteeseen, joka jatkuu vuosikymmeniä. “Tästä tulee ihan saakelin hyvä!”, on jaettu fiilis illan aikana.

Taiteellinen vapaus ja hippimeininki

Universum ry:n perusidea oli alusta asti että totaalisen taiteellisen vapauden on vallittava. Se että vapaat ryhmät nyt vaikuttivat yhteisessä järjestössä, teatteriyhdistyksessä (joka kohta oli saamassa oman teatteritalon), ei saanut muuttaa ideaa millään tavalla. Peruste on ollut voimassa tähän päivään asti.

Oli merkittävää, että Universum sai oman tilan 2001 muutettuaan entiseen Betaniakirkkoon Punavuoren Perämiehenkadulle. Nyt oli olemassa näyttämö, toimisto, varastotila – oma Teatteritalo. Kirkko muuttui teatteriksi todellisella uudisraivaajan asenteella, erään näyttelijän isä tuli paikalle hitsaamaan katsomon kokoon sillä välin kun näyttelijät maalasivat tuoleja. Elämä Universumissa on vuosien ajan ollut tunnistettavissa luovasta kaaoksesta ja “hippimeiningistä”, sekä korkealaatuisesta, innovatiivisesta teatteritaiteesta.

Vuosien varrella kaikesta on tullut ammattitaitoisempaa – vaikuttamatta vapauteen – ja muun muassa teatteritekniikka on kehittynyt huimasti.

Teatterit itse ovat tuotantojensa tuottajia, millä välin toiminnanjohtaja hoitaa taloudellisen puolen, hakemukset, sopimukset ja muun olennaisen. Universumin ensimmäinen toiminnanjohtaja oli Annamari Karjalainen, jonka seuraaja oli Laura Karén. Birgit Aittakumpu johti taloa tärkeiden kehitysvaiheiden läpi vuosina 2008-2019. Koronakeväästä 2020 alkaen Jan Liesaho luotsaa Universumin myrskytuulien ja tyven läpi.

Universum ei kuulu valtion VOS-lain piiriin taatulla vuosittaisella tuella, vaan jatkaa olemalla vapaan kentän tärkeä toimija. Sen lisäksi Universum on hybridi: Universum on neljä teatteria, teatteritalo ja teatteriyhdistys. Tätä voi olla vähän vaikea ymmärtää.

Universum on perhe joka pitää yhtä, “match made in heaven” vahvalla solidaarisuudella, kaikista erilaisuuksistaan huolimatta.

 

Teksti: Sonja Vuori

Perustuu keskusteluihin Åsa Nybo-Bremerin ja Paul Olinin kanssa.

Käännös suomeksi: Bianca Lindberg

 

VUOKRAUS

Universum vuokraa tilaansa esimerkiksi harjoitus-, esitys- ja tapahtumakäyttöön. Vuokraamme tilaa omien teattereidemme toiminnan puitteissa.

Lisätiedot
-Kalustolista
Pohjapiirros (sali)

-Mitat
Oven kohdalta näyttämön syvyys 17m, seinän vierestä 15,65m (syvennys), ei 16,5m kuten pohjakuvassa lukee. Salin kokonaiskorkeus on keskeltä 9,8m, korkeus trussiin on 5,4m. Näyttämön leveys 12,5m.

-Muuttuva katsomo, max 120 katsojaa katsomossa / 170 seisten.
-Bäkkärillä wc ja pieni keittiö, käytöstä sovitaan erikseen.
-Näyttämön lattia on rosoinen, vanha puulattia, musta mutta kulunut monesta kohtaa.
-Mahdollisuus vuokrata Universumin tanssimattoja.
-Tekniikan käytöstä/vuokrauksesta sovitaan erikseen.
-Keittiötavaran käytöstä sovitaan erikseen.

Julkisivu, Perämiehenkatu

Yleisötila 3. kerros (lämpiö 2. kerroksessa)

Katsomo (esimerkkikuva, muuttuva)

Sisääntuloaula 1. kerros katutaso

Teatterisali 2