Universum ehdolla Vuoden Teatteriksi 2018

Suomen Teatterit ry:n Vuoden Teatteri 2018 -kilpailun finalistit ovat Turun Kaupunginteatteri, Universum sekä Zodiak – Uuden tanssin keskus.

Finalistit valinneen esiraadin mukaan kaikkia kolmea finalistia yhdistää tähyäminen teatterikentän tulevaisuuteen, näkemyksellisyys taiteellisessa suunnittelussa ja tarttuminen ajankohtaisiin aiheisiin. Ne menevät rohkeasti omaan suuntaansa ja kehittävät samalla koko alan toimintaa.

Finalistiperustelut:

Turun Kaupunginteatteri

Turun kaupunginteatteri kehittää aktiivisesti hallintoaan ja uskaltaa ottaa käyttöönsä poikkeuksellisia kehittämisvälineitä, kuten uusia tuotantomalleja, joista hyötyvät myös muut kentän toimijat. Teatteritalon peruskorjaus toteutettiin siten, että kekseliäät väistötilaratkaisut hyödyttävät myös laajemmin turkulaista esittävää taidetta. Omassa kokoluokassaan Turun Kaupunginteatteri on pystynyt rakentamaan ohjelmistonsa tasapainoiseksi, monipuoliseksi ja valtavirrasta poikkeavaksi. Teatteri on kosketuksissa ympäristöönsä ja löytää ennakkoluulottomalla ohjelmistosuunnittelullaan myös uusia yleisöjä.

Universum

Kaksikielinen Universum ry pitää sisällään neljä eri teatteria, Aurinkoteatterin, Teater Marsin, Sirius Teaternin ja Teatteri Venuksen. Universum on tehnyt pitkäjänteistä työtä ryhmien hyvinvoinnin eteen ja uudistaa alaa jatkuvasti. Universumin ainutlaatuinen kokonaisuus edustaa toimintamallia, joka tunnistaa erilaiset tuotannolliset rakenteet ja ottaa taitavasti huomioon uudet ympäristöt. Sen teattereiden esitykset puhuttelevat ihmisiä monitasoisesti ja taustasta riippumatta. Universum uskaltaa tuoda esiin vaikeita ja myös poliittisesti epäkorrekteja aiheita.

Zodiak – Uuden tanssin keskus

Zodiak – Uuden tanssin keskus on näkemyksellinen ja uraauurtava toimija tanssin ja esittävän taiteen alalla. Se toimii rohkeasti eri yhteisöissä ja osallistaa esimerkiksi nuoria. Zodiak tekee merkityksellistä työtä vastaten ihmisten kokemuksellisuuden ja elämyksellisyyden kaipuuseen. Sen ohjelmistosuunnittelussa on kyky nähdä rivien väleihin, laajempiin ja syvempiin merkityksiin. Zodiakin taitava viestintä tukee erinomaisesti monipuolista ja haastavaa ohjelmistoa.

Finalistit valitsi raati, jonka jäseniä ovat Riihimäen Teatterin toimitusjohtaja Matti Arnkil, ”Paljon melua teatterista”-bloggaaja Katri Leikola, Läntinen Tanssin Aluekeskuksen toiminnanjohtaja Sanna Meska, Suomen Näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti ja Suomen Teatterit ry:n järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck. Vuoden Teatteri 2018 -palkinnon saajan valitsee eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsen, kansanedustaja Pia Viitanen.

Palkinto jaetaan Thalia-juhlassa huhtikuun alussa. Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 alkaen. Vuonna 2018 palkintoa tukee myös Tiketti Oy.

Lisätietoja:
 Suomen Teatterit ry:n järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck
puh. 09 2511 2150, hanna-reetta.schreck@suomenteatterit.fi

Lue lisää Vuoden Teatteri -palkinnosta