Thalia-juhlassa palkittiin teatterintekijöitä – Universumiin kaksi palkintoa

Maailman teatteripäivänä 27.3.2017 palkittiin Thalia-juhlassa teatterintekijöitä, näyttelijöitä, esityksiä, Vuoden teatteriteko sekä Vuoden teatteri. Vuoden teatteritekona palkittiin Universumin Story Sharing Universum -projektin tapahtumasarja Story Sharing Café. Thalia-tunnustuspalkinto jaettiin tänä vuonna neljälle esitykselle, yhden niistä ollessa Aurinkoteatterin Maa-Tuska.

Vuoden teatteriteko
Myöntäjä: Teatterikeskus
Palkinnon saaja: Universum – International Story Sharing Café

Maailmassa on paljon vihapuhetta tänä päivänä, mutta rakkauspuhetta on, onneksi, paljon, paljon enemmän. Sitä ei aina kuule ennen kuin rupeaa kunnolla höristämään korviaan. Teatterin yksi tärkeä tehtävä on sanoa asioita ääneen, pureutua yhteiskunnan ilmiöihin ja edesauttaa ymmärrystä – olla humanismin ja ihmisoikeuksien esitaistelija, etenkin vaikeina aikoina. Universumin International Story Sharing Café tekee juuri sen, omalla mutkattomalla tavallaan. Se tuo maahanmuuttajat, turvapaikanhakijat, pakolaiset ja kantasuomalaiset perusasioiden äärelle, samaan kahvipöytään, jakamaan tarinoita. Kun istuu saman pöydän ympärillä ja tutustuu ihmiseen, ymmärrys kasvaa ja ihmisestä tulee yksilö, ei osa kasvotonta massaa. Kiitos Universum! Te teette maailmasta helpomman paikan hengittää!

Lisätietoja Vuoden teatteriteko -palkinnosta antaa: Maaria Kuukorento; info(a)teatterikeskus.fi

Thalia-palkinto vuoden esitykselle
Myöntäjä: Teatterin tiedotuskeskus (TINFO)

Palkinnon saajat ovat nämä neljä esitystä:
Vaimoni, Casanova, Kuopion kaupunginteatteri ja Tanssiteatteri Minimi
Tavallisuuden aave, Q-teatteri
Maa-Tuska, Aurinkoteatteri, Universum
Wunderkinder, Wauhaus ja Teater 90 grader

Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt, innovatiivinen tai muuten erityisen ansioitunut esitys ja siten herättää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.
Palkinnon voi saada mikä tahansa pääasiassa suomalaisten teatterintekijöiden tuottama esitys. Vuoden esitys voi olla teatteria, tanssia, sirkusta, esitystaidetta tai näitä yhdistelevä esitys.

Thalia-tunnustuspalkinto neljälle esitykselle
Suomessa tehdään runsaasti taiteellisesti korkeatasoisia ja monimuotoisia teatteriesityksiä, joiden keskinäinen vertailu ja paremmuusjärjestykseen asettaminen olisi keinotekoista. Tämän vuoksi emme ole halunneet palkita yhtä vuoden esitystä. Sen sijaan olemme halunneet nostaa palkittaviksi neljä hyvin erilaista esitystä. Yhteistä niille on vahvan intohimoinen omaäänisyys, muodon ja sisällön uutta luova kokonaistaiteellinen kohtaaminen sekä terävät havainnot omasta ajastamme. Kaikki neljä palkittavaa teosta ovat oivallisia esimerkkejä siitä, miten ohjaajien ja kirjoittajien pitkäjänteinen taiteellisen ajattelun ja käsialan kehittäminen yhdessä motivoituneiden työryhmien kesken voivat johtaa parhaisiin mahdollisiin teatteritaidetta eteenpäin vieviin teoksiin. Thalia-tunnustuspalkinto vuoden esitykselle on jaettu viimeksi vuonna 2015. Nyt palkittavat esitykset ovat saaneet ensi-iltansa vuoden 2015 maaliskuun ja marraskuun 2016 välillä.

Maa-Tuska, Aurinkoteatteri, Universum
Maa-Tuska on monien kerroksien surrealistinen fantasia, satu ja musikaali samassa esityksessä. Unenomaisen pinnan alla kuultaa lukuisia todellisen maailman teemoja, mukaan lukien hyvinvointiyhteiskunta, fasismi, uusliberalismi, retoriikka ja yksilön merkitys maailmassa. Esitys kertoo vahvan teatterillisen muodon läpi yhteiskuntamme ajankohtaisimmista kysymyksistä. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Juha Mustanoja on yhdessä Aurinkoteatterin ensemblen kanssa saanut aikaan jotain hyvin omalakista, omaehtoista ja erityistä. Räävitön ja monitahoinen esitys on samaan aikaan jotain juuri tässä tapahtuvaa, katsojaa haastavaa ja vielä päiväkausiksi ajattelemista antavaa.

Thalia-palkintoa koskevat tiedustelut:
TINFO / johtaja Hanna Helavuori, +358 44 3631722, hanna.helavuori(a)tinfo.fi

Thalia-juhlassa palkitut mediassa
http://www.tinfo.fi/fi/Thalia-juhlassa_2732017_palkitut
http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005144536.html
http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005144428.html
https://www.hbl.fi/artikel/thaliapriset-till-wunderkinder/

 

Aurinkoteatteri: Maa-Tuska

 

UUTISET