Saalistajat

TIETOA

Räävitön, sysimustan huumorin läpäisemä luontodokumentti uhanalaisesta ihmislajista joka on pudonnut kehityksen rattaista, mutta jonka viimeiset yksilöt sinnittelevät yhä hengissä vastoin kaikkia Darwinin lakeja. Turvaverkko repeilee ja aivokapasiteetiltaan ylivoimainen nykyihminen valtaa ikiaikaiset metsästysmaat. Viimeisellä rannalla asuntomessutalojen puristuksessa lymyää vanhan alfanaaraan lauma. Nämä otukset eivät ole leppeitä kasvinsyöjiä, vaan reaktiivisia petoja, joiden patoutunut saalistusvietti alkaa äärimmäisissä olosuhteissa purkautua esiin.

Esitys on hyytävä safari hoivayhteiskunnan pimeään maanosaan, missä psykoterapian valo ei loista. Saalistaja on kesytön alkueläin, vailla älyä ja moraalia. Saalistaja tappaa syödäkseen.

Saalistajat-näytelmän aihe on arvottomuuden kokemus ihmisen sosiaalisena perintönä. Näytelmä käsittelee auttamisen ja vallankäytön symbioottista suhdetta ja seurauksia perheessä ja hoivayhteiskunnassa. Näytelmä nauraa häjysti nykyajan terapiauskonnolle ja länsimaisen ihmisen naivinnarsistiselle toiveelle lopullisesta parantumisesta.

Näytelmän kieli on karkeaa ja epä-älyllistä ja päähenkilöiden hätkähdyttävä typeryys voi hämmentää ainakin akateemisesti valveutuneita katsojia. Kaikki aikuiskatsojat ovat tervetulleita, mutta suosittelemme näytelmää erityisesti kaikille terapiaa, eheyttämistä ja kuntoutusta kokeneille ja heidän omaisilleen. Lapset eivät valitettavasti pääse seuraamaan esitystä, koska haluamme uskoa, että heillä on vielä toivoa.

Esitys valittiin vuonna 2017 Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon ja esitettiin siellä 8.8. sekä 9.8.2017.

YLEISÖKOMMENTTEJA

“Vähempikin tätä olisi riittänyt.” – Presidentti Tarja Halonen

“Vapauduin kaikista äititraumoistani samantien ja rakastuin Niklas Häggblomin kaikkien hirviöäitien hirviöäitiin eli Armiin. Aivan huikean hauska esitys ja hurmaavan epäsovinnaisesti ajateltu miehitys, jossa näyttelijät loistavat. Saalistajissa näytellään raadollisen fyysisesti ja hengästyttävällä pulssilla. Terveen ja tasapainoisen ihmisen ihannetta ravistellaan Sannan tekstissä (ja Armi äidin kourissa) oikein kunnolla, kuten myös omaan tunnemössöönsä tai sen terapointiin katoavia ihmisiä. Köyhän teatterin budjetilla tehty lavastus on kaunis ja ruma niinkuin Saalistajien elämäkin.”

“Tämä oli kyllä niin hieno esitys että usko puheteatterin mahdollisuuksiin palasi taas hetkeksi.”

“Ihan tajunnanräjäyttävää teatteria. Näyttelijäsuoritukset kaikkiaan todella kirkkaita ja visuaalinen kokonaisuus kulkee upeasti valojen, puvustuksen ja lavastuksen osalta käsi kädessä. Teksti ja ohjaus täysin pettämättömiä myöskin. Erittäin harvinaista herkkua tällainen puheteatterin maailmassa.”

“Menkää ystävät katsomaan ja hämmästykää! On kyllä hengästyttävä ja omaperäinen esitys.”

”Näin äsken kauden parhaan esityksen; Aurinkoteatterin Saalistajat Universumissa oli virtuoottinen, absurdi, musta, surrealistinen komedian muotoon vinoon ängetty traaginen kuvaus ihmislajista, meistä.”

”Saalistajat on täynnänsä marginalisoitumisesta, tappiosta ja luuseriudesta syntyvää vapautumista ja ylvästä poetiikkaa. Niin poetiikkaa!” – Hanna Helavuori, Tinfo

”On aivan loistavaa, että Helsingissä on yksi teatteri, jossa uskotaan näyttelemiseen joka poikkeaa täysin vallalla olevasta näyttelemisen tavasta.”

”Tämä se on oikea Suomi 100 -näytelmä!”

ESITYSPÄIVÄT

KANTAESITYKSEN ENSI-ILTA 22.3.2017

ESITYKSET 25.3.-29.4.2017

KUVAT

SAALISTAJAT__1095_RK
SAALISTAJAT_04
SAALISTAJAT__1256_RK
SAALISTAJAT_01

TRAILERI

ESITYSPÄIVÄT

KANTAESITYKSEN ENSI-ILTA 22.3.2017

ESITYKSET 25.3.-29.4.2017

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus ja ohjaus:
Sanna Hietala
Näyttämöllä:
Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer, Niklas Häggblom, Milla Kangas
Ohjaajan assistentti:
Carita Drew
Lavastus, puvut ja valokuvat:
Raisa Kilpeläinen
Valosuunnittelu, tekninen vastaava:
Anttoni Halonen
Äänisuunnittelu:
Niklas Nybom
Laulujen sovitus ja taustanauhat:
Miika Snåre ja Tommi Lahtonen
Maskeeraus:
Kaija Heijari
Kuvajaiset:
Rasmus Vuori ja Anttoni Halonen
Vastarannan Glenni: Frank Skog
Viiaatti: Antti LJ Pääkkönen

MEDIASSA