Nuoria vieraita Universumissa 2018 – Unga gäster på Universum 2018

Universum tarjoaa Taiteiden yönä 23.8.2018 näyttämönsä nuorille, aloitteleville, vielä paikkaansa hakeville esittävän taiteen tekijöille. Voit katsoa yhden esityksen tai jäädä nauttimaan koko illasta. Paikalla myös baari&kahvila. Tapahtuma on järjestetty jo vuodesta 2012. Vapaa pääsy!

ILLAN OHJELMA
17.30 OVET AUKI
18.00 Attention Hole
19.00 TAUKO
19.20 Anybody Absent: Kerran Unessa
19.50 TAUKO
20.00 Emelie Zilliacus & Josefine Fri: Sleepless in Montana
20.30 TAUKO
20.40 Emma Kilpimaa: Jeesukset jotka tulivat liian aikaisin
21.00 TAUKO
21.10 Do you wanna rub my Point Nemo?
21.55 OHJELMA LOPPU
22.30 OVET

TEOSESITTELYT:

Attention Hole

Attention Hole on tanssiteatteriesitys, joka etsii intimiteetin laatuja ja monisävyistä luonnetta kokeilevan burleskin, laulun ja henkilökohtaisen liikkeellisen transsin harjoittamisen kautta. Visuaalisesti näyttävä ja burleskin glamour-estetiikalle uskollinen esitys naurattaa ja hämmentää. Se törmäyttää eroottisen kuvaston odottamattomien liikkeellisten maailmojen ja käyttäytymisen logiikan kanssa. Teos on löyhä rekonstruktio Lewis Carrollin klassikkosadusta Liisa Ihmemaassa. Teoksen tekijät ovat nuoria suomalaisia nykytanssin ja teatterin ammattilaisia.

Ohjaus: Sanni Kriikku
Esiintyjät: Arttu Halmetoja, Emmi Hakala, Emilia Tuomioja, Tuija Lappalainen, Hanna Ollikainen
Äänisuunnittelu: Elsa Heikkilä
Kieli: englanti, suomi

Kuva: Elsa Heikkilä
Kuva: Elsa Heikkilä


Anybody Absent: Kerran unessa

Esityksen työryhmä Anybody Absent on räiskyvä duo, joka haastaa toisiaan niin lavalla kuin tosielämässäkin. Kaksikon muodostaa sirkusartisti Milla Kurronen ja musikaaliartisti Juuli Hyttinen. He yhdistelevät sirkusta ja musiikkiteatteria rohkeasti luomalla uutta fyysistä nykyteatteria.

Kaksikon tiet yhdistyivät 10 vuotta sitten lukioaikoina, jolloin Anybody Absent on perustettu. Lukion jälkeen molemmat lähtivät opiskelemaan unelma-ammattiaan: Juuli musiikkiteatterilinjalle Lahden ammattikorkeakouluun ja Milla koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjan kautta Ruotsin Dans och Circushögskolaniin (DOCH). Laulun, tanssin ja näyttelemisen lisäksi Juulilla on joukkuevoimistelutausta. Millan vikellysharrastus vaihtui nuoralla tanssimiseen, joka muodostui hänen päälajikseen sirkusartistina.

Todellisuuteen syntyy ryppy, kun unissakävelijän mielenmaisemasta tulee öisinä hetkinä totta, mutta millaisena yö näyttäytyy unissakävelijän ystävälle? “Kerran unessa” lähti liikkeelle artistien yhteisistä kokemuksista Milla Kurrosen vuosia jatkuneesta unissakävelystä. Unissakävelijä elää untaan todeksi ja näin paikalla olevat henkilöt tulevat tahtomattaan osaksi tätä maailmaa. Unissakävelijä on toimissaan fyysisesti taitava, mutta erittäin epäjohdonmukainen jos tilannetta seuraa hereiltä käsin. Juuli Hyttisen kokemukset kommunikoinnista unissakävelijän kanssa ovat herättäneet kuulijoissa riemua, kauhua ja epäuskoista pään pudistelua. Haluamme tavoittaa näitten surrealististen hetkien kauneuden ja tuoda lavalle hetkiä yön laidoilta, kahta eri taiteenlajia kokeilunhaluisesti yhdistellen.

Kuva: Joonas Purastie
Kuva: Joonas Purastie

Emelie Zilliacus & Josefine Fri: Sleepless in Montana

“Cinema should make you forget you are sitting in a theatre” – Roman Polanski

“I know nothing of life except through the cinema” – Jean-Luc Godard

The various category winners are awarded a copy of a golden statuette, officially called the “Academy Award of Merit”, which has become commonly known by its nickname “Oscar”.

When a great talent is on screen you don’t see the actress, only the character she’s become. Here are the nominees for performance by an actress in a leading role.

Kuva/Bild: Anna Keto
Kuva/Bild: Anna Keto

Emma Kilpimaa: Jeesukset jotka tulivat liian aikaisin

Vaikka kesä olisi kuinka helteinen, Sirpa on jängällä se hilla, joka ei koskaan kypsy vaan pysyy aina kauniin räikeän värisenä, kovana ja helevetin kitkerän makuisena, vaikka kaikki muut ympärillä muuttuisivat haalemman oransseiksi ja mehukkaan löysiksi. Sirpa on nainen, joka näkee vain mustaa ja valkoista tai kaikki ruskan värit. Ei ole keskinopeutta, on vain hetkittäisiä pysähdyksiä tai laiton ylinopeus kun puhutaan Sirpan tunteista. Sirpa tuntee pohjoisen, ja on vasta tutustumassa etelään, vaikka luulee jo tuntevansa senkin. Sirpa antaa muille vain totuuden itsestään ja vaatii muilta samaa.

Ahistaa. Jeesustelijoita vittu joka paikassa. Aikatauluja. Metroja. Voiko Hautajaisissa soittaa Petri Nygårdin panhaan Suomi kunthoon jos se on vainajan lempibiisi? Kukhaan ei kuuntele kethään. Miksi luonto ei tee ihimiselle mithään pahhaa vaikka son paljon vanahempi ja viisaampi mutta ihiminen ei kerkiä muuta tekemäänkhään ko kiusaamaan sitä? Miksi raha painaa vaakakupissa niin paljon enemmän ko puhas luonto? Miksei paska tule ennen treffejä vaikka sen just sillon pitäis? Terveisin Sirpa, akan alaku joka ei tiiä misthään mithään mutta on kaikesta jotaki mieltä.

Kuva: Asla Pulska
Kuva: Asla Pulska


Do you wanna rub my Point Nemo?

Nemon piste (48°52.6′S 123°23.6′W) on yksi maapallon “luoksepääsemättömyyden navoista”. Se sijaitsee Tyynellä valtamerellä, 2688km päässä lähimmistä saarista. Maapalloa kiertävän kansainvälisen avaruusasema ISS:n kulkiessa Nemon pisteen yli, lähimmät ihmiset ovat Nemon pisteestä katsottuna avaruudessa.
Esitys pohtii Nemon pistettä konseptina. Mikä on ihmisen sisäisen maailman kaukaisin piste? Pystynkö pääsemään sinne? Tunne siitä, että läheisinkin kanssaeläjä on niin ikään aina Nemon pisteessä. Vaikeus käsittää omaa itseään on myös läsnä. Point Nemo piirtyy esityksessä sekä oman itsen, että muiden tietoisuuksien tavoittamattomuutena, käsittämättömien etäisyyksien sumana, jonka sävyt välittyvät moninaisina, alttiina ja avoimena tulkinnalle. Teoksen sisältö on syntynyt työryhmän assosiatiivisia ajatusketjuja kuuntelemalla ja koettelemalla. Tämä on luonut esitykseen oman sisäisen logiikkansa ja kielensä, joiden ehdoilla esitys operoi. Mielen ja tietoisuuden etääntyessä humanismin määrittämät ihmisyyden ja elollisen ja elottoman rajat hälvenevät. Esityksen eri osa-alueet kietoutuvat tiiviiksi ja toisistaan erottamattomaksi kokonaisuudeksi, joka heijastelee työryhmän kollektiivista työtapaa. Esityksen kesto on 45 minuuttia ja esityksessä puhuttu teksti on englanniksi.

Do you wanna rub my Point Nemo? on esitys joka on syntynyt neljän nuoren taiteilijan yhteistyössä.
Tanssijat: Siiri Kortelainen ja Johanna Karlberg
Valosuunnittelija: Jussi Rusanen
Äänisuunnittelija: Oula Rytkönen

Kuva: Eero Liimatainen
Kuva: Eero Liimatainen

 

Universum erbjuder under Konstens natt 23.8.2018 ut sin scen åt unga konstnärer. Du kan se en föreställning eller stanna och njuta av hela kvällen. På plats finns även bar&café. Evenemanget har ordnats sedan 2012. Fritt inträde!

KVÄLLENS PROGRAM
17.30 DÖRRARNA ÖPPNAS
18.00 Attention Hole
19.00 PAUS
19.20 Anybody Absent: Kerran Unessa
19.50 PAUS
20.00 Emelie Zilliacus & Josefine Fri: Sleepless in Montana
20.30 PAUS
20.40 Emma Kilpimaa: Jeesukset jotka tulivat liian aikaisin
21.00 PAUS
21.10 Do you wanna rub my Point Nemo?
21.55 PROGRAMMET SLUT
22.30 DÖRRARNA STÄNGS

 


On the Night of the Arts you can see a varying programme of visual arts all night at theatre house Universum, our beautiful old church turned theatre. Theatre, performance, new cirkus – you name it! You can stay for one performance or enjoy the whole programme.

We also have a bar&café at the event. FREE ENTRY!

THE PROGRAMME
17.30 DOORS OPEN
18.00 Attention Hole
19.00 PAUSE
19.20 Anybody Absent: Kerran Unessa
19.50 PAUSE
20.00 Emelie Zilliacus & Josefine Fri: Sleepless in Montana
20.30 PAUSE
20.40 Emma Kilpimaa: Jeesukset jotka tulivat liian aikaisin
21.00 PAUSE
21.10 Do you wanna rub my Point Nemo?
21.55 END OF PROGRAMME
22.30 DOORS CLOSE

UUTISET