Jan Liesaho är Universums nya verksamhetsledare

Universum rf:s styrelse har valt teaterproducenten och ekoodlaren Jan Liesaho, 45, till verksamhetsledare från och med den 1 första juni.

Liesaho, som är flytande tvåspråkig efter att ha bott i Sverige i sin ungdom, har varit verksam inom teaterfältet sedan 2006. Då började han som teatersekreterare på Ylioppilasteatteri.
– Jag studerade till statsvetare men märkte att det inte var så roligt att jobba med administration. Det förändrades då jag kom till teatervärlden, jag kände mig genast hemma där och gör det fortfarande, berättar Liesaho sin första arbetsdag på Betania-huset i Rödbergen i Helsingfors.

Foto Sonja Vuori

Efter många år med olika producentuppgifter inom teaterfältet – bland annat har Liesaho varit med i Susanna Kuparinens politiska dokumentärteaterserie sedan starten – valde han att sadla om och bli bonde. I sju somrar har Liesaho varit arrendator på Hertonäs gård, där han odlat ekologiska grönsaker som han sålt till restauranger, butiker och privatpersoner.
– Det känns jätteroligt att komma tillbaka till teatern nu, säger Liesaho som redan hittat en intresserad engelsman som kommer att ta över odlandet på gården.

Vad fick dig att söka jobbet som verksamhetsledare på Universum?
– Det var oväntat att det damp ner en arbetsplatsannons i e-posten mitt i denna corona-vår. Det kändes som en fräsch fläkt och som en häftig chans att inleda något positivt mitt i kaoset. Det var som en signal från ovan, att det här var rätt för mig. Jag är lite bekant med Universum från förut, men inte mycket, så det här jobbet är en fin utmaning.

Gällande vilka visioner han har för teaterföreningen Universum och för teaterhuset, är Lieasho ännu försiktigt med sina uttalanden.
– Det är för tidigt att säga. Först vill jag lära känna människorna och verksamheten. Jag har åtminstone inget behov att förändra något bara för sakens skull, men vill såklart förbättra det som behövs. Jag vill också börja med att städa upp i huset, putsa och polera lite, det känns bra i början.

Liesaho börjar leda Universum mitt i en tid då både små och stora aktörer inom fältet har det kämpigt. Sådant som var aktuellt inom kulturpolitk för sex månader är det inte längre.Vi är i en annan värld nu.
– Jag hoppas att de kommande månaderna och åren inte blir bara en överlevnadskamp. Jag är nog orolig, inte bara för teater och kultur utan för alla aktörer som gör något som samlar folk fysiskt. Vi sitter alla i samma båt.

Som verksamhetsledare säger Jan Liesaho att han måste vara förberedd på alla tänkbara scenarier. I det här skedet kan ingen spå hur samhället ser ut till exempel efter sommaren.
– Det bästa vore ju om det kom något gott ur detta för oss alla. Till exempel kanske vi uppskattar sådant vi inte tidigare värderat. Redan nu känns det ju som lyx att få träffa vänner eller gå till jobbet!

En sista viktig fråga: vilken är din favoritgrönsak?
– Haha, det är en lång diskussion! Om jag ser det från odlarens perspektiv, är det något som är lätt att odla, som potatis, zucchini, pumpor och rabarber. De är inte nödvändigtvis de jag helst själv äter. Fast jo, jag älskar nog färsk potatis.