Universums första live-streamade föreställning!

Pressmeddelande 14 januari 2021

Teaterhuset Universum tar steget ut i etern med Teater Mars improviserade föreställning Det var en gång – Tusen och en berättelse i pandemins tid.

Åtta skådespelare berättar historier ur livet eller fantasin. Berättelserna tar aldrig slut men börjar ständigt om, och resultatet är en gränslös väv av ämnen, karaktärer, öden och miljöer. Som forna tiders berättare leder skådespelarna oss på en resa genom ett magiskt landskap där verkligheten inte bara återuppstår som fiktion utan rådbråkas, prövas och omvandlas av en rad berättare med olika synvinklar och preferenser.  

Föreställningens regissör Joakim Groth, varifrån kom idén?

  • Den är lånad från den engelska performancegruppen Forced Entertainment och vi använde den som ett inslag i föreställningen Meningen med livet år 2019. Idén är enkel: skådespelarna improviserar, vem som helst får avbryta när som helst och börja från början med en ny berättelse. Eftersom berättelserna aldrig avslutas ligger tonvikten på tematiken, karaktärerna, de kulturella referenserna och hur de olika fragmenten kommunicerar med varandra. En bakomliggande tanke är att vi alla delar ett gemensamt kulturellt landskap och mer eller mindre medvetet fyller i luckor; vi vet lika väl som skådespelarna hur det går, också om det aldrig sägs. 

Streamad teater: en möjlighet eller ett hot?

  • Jag har varit lite skeptisk för att jag inte har kunnat se på vilket sätt vi kan ersätta teaterns unika kvalitet av gemensam närvaro med publiken. För att åtminstone bevara känslan av samtidighet har vi valt att göra det här live. Det förstärks av att det är en improvisation, det vill säga att vi inte kan veta om det blir fantastiskt eller tråkigt eller något däremellan.

Medverkande: Boodi Kabbani, Dick Idman, Niklas Häggblom, Åsa Wallenius, Åsa Nybo, Marika Parkkomäki, Max Bremer och Nina Hukkinen. 

Föreställningen är gratis och ges lördagarna 23 och 30 januari klockan 19.00. 

Den streamade live-föreställningen kan ses utan anmälan och utan särskilda tekniska krav via Universums hemsida.

NYHETER