Universumin syksyssä luontodokumentti sivistyksen selän takaa sekä harvoin Suomessa nähtyä Shakespearea
Aurinkoteatteri avaa Universumin syksyn Sanna Hietalan uudella luontodokumentilla Tätiratsastajat, jossa hurjapäinen teinietologi Pamela Kåla tutkii kadonneeksi luultua tallityttöjen valtakuntaa sekä muinaisia hevikulttuureja. Myytti julmista hirviötädeistä murtuu ja meille avautuu ennennäkemätön lähikuva tyystin väärinymmärretyistä olennoista: tätiratsastajista…
Keskipohjalaisen kuusikon reunalla, kahden ohikulkutien välissä, seisoo tummanpuhuva naishahmo uhmakkaasti tolpillaan autioituvassa tallipihassa. Sen rujo ja arpinen olemus kielii rajuista yhteenotoista pahapäisten ruunahevosten ja tallityttölaumojen kanssa. Sääret ovat vääntyneet längelle liiasta ratsastamisesta ja se on menettänyt toisen silmänsä, muttei arvovaltaansa. Kärsivällinen tarkkailija ymmärtää nopeasti, ettei tätä ilmestystä pidä lähestyä äkkiarvaamatta tahi takaapäin. Tämä on Benita Stjärnfall, tätiratsastajista kaunein ja uljain.
Hietalan kirjoittama ja ohjaama mustan huumorin täyttämä melankolinen kauhufantasia Tätiratsastajat on itsenäinen jatko-osa Aurinkoteatterin Saalistajat-näytelmälle, joka sai ensi-iltansa maaliskuussa 2017. Saalistajat valittiin saman vuoden Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon sekä Lea-palkinnon finalistiksi 2018.
Tätiratsastajien ensi-ilta on Teatteritalo Universumissa lauantaina 19. syyskuuta. Työryhmään kuuluvat näyttelijät Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer, Niklas Häggblom, Milla Kangas ja Nora Raikamo, ohjausassistentti Carita Drew, lavastaja Heini Maaranen, pukusuunnittelija Noora Salmi, valosuunnittelija Ada Halonen, äänisuunnittelija Antti Ikonen ja maskeista vastaava Kaija Heijari.
Esitys on suomenkielinen.
*
Marraskuussa Sirius Teatern och Klockriketeaternin menestyksekäs yhteistyö saa jatkoa, kun teatterit pureutuvat Suomessa harvoin esitetyn klassikon, William Shakespearen Julius Caesarin maskuliiniseen maailmaan. Carl Almin ohjaamassa esityksessä tutkitaan patriarkaalista maailmanjärjestystä, vallanhalua ja kunniaa. Mikä saa meidät aloittamaan sotia ennemmin kuin että myöntäisimme olevamme väärässä? Esityksestä on tulossa karnevalistinen teatterileikki, jossa alkuperälleen uskollinen runomittainen silosäe pukeutuu glitter-toogaan ja nauttii lounaaksi ceasar-salaattia.
Visst är det en egendomlig tid:
men allt kan mänskor tolka på sitt vis
helt annorlunda än det syftar till.
Sirius Teaternin ja Klockriketeaternin edellinen yhteistuotanto, Juha Hurmeen ohjaama Marat/Sade (2018), keräsi hurmaantunutta palautetta ja palkittiin Thalia-palkinnolla. Se valittiin Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon vuonna 2019 ja vieraili myös Chaos-festivaalilla Siperian Novosibirskissä.
Julius Caesarin ensi-ilta on Teatteritalo Universumissa perjantaina 13. marraskuuta.
Taiteellisen työryhmän muodostavat Carl Alm, Per Ehrström, Kristian Ekholm, Wilhelm Grotenfelt, Minni Gråhn, Tuuli Heinonen, Paul Holländer, Milla Martikainen, Liisa Pesonen, Matti Raita ja Johanna af Schultén.
Esityksen kieli on ruotsi.