http://universum.fi/wp-content/uploads/2020/04/Nettisivujen-artikkelikuva-1012-x-600.jpg

Sirius Teatern & Klockriketeatern: Julius Caesar

Konstnärlig arbetsgrupp: CARL ALM, PER EHRSTRÖM, KRISTIAN EKHOLM, WILHELM GROTENFELT, MINNI GRÅHN, TUULI HEINONEN, PAUL HOLLÄNDER, MILLA MARTIKAINEN, LIISA PESONEN, MATTI RAITA, JOHANNA AF SCHULTÉN

 

Caesar har vunnit kriget mot Pompejus och återvänder till Rom i ett segertåg. Plötsligt avviker Caesars närmaste man Brutus från segertåget. Brutus vän Cassius ser sin chans och börjar övertyga Brutus om att de till vilket pris som helst måste hindra Caesar från att bli krönt till kung.

Samtidigt sprids ryktet om att Caesar har tackat nej till kronan, inför det jublande folket. På natten bryter ett våldsamt oväder ut. Cassius rör sig i mörkret och övertalar flera andra att delta i sammansvärjningen mot Caesar. De är alla redo att avsätta Caesar på det enda möjliga sättet: genom att döda honom. Nu måste de bara få Brutus på sin sida… 

Julius Caesar är en av William Shakespeares mest kända klassiker, men den har sällan spelats i Finland. Nu lyfter Sirius Teaterns och Klockriketeaterns karnevalistiska uppsättning fram en spegel mot 2020-talet, samtidigt som den är trogen Shakespeares originaltext och språk.

I Julius Caesar kombineras tragedi och komedi med blankvers och glitter-toga. Genom att utnyttja teaterns otaliga möjligheter presenteras en ömsom seriös, ömsom grotesk lek kring teman som maktbegär, maskulinitet och ära.

De starka visuella elementen och den absurda humorn erbjuder publiken flera nivåer av igenkännelse och förundran.

Föreställningen granskar den patriarkala världsordningen och de mekanismer som får mänskor att starta krig, hellre än att medge att de har fel. Vi följer med de historiska händelserna ur olika synvinklar, och var och en av huvudpersonerna bidrar på sitt sätt till att läget blir allt mer katastrofalt: alla är lika oförmögna att bryta mönstret.

Antikens ursprungliga mansplainers som bara älskar att höra sin egen röst gestaltas i en mångfald sinsemellan motstridiga former.

Inga strukturer är eviga – ifall vi inte vill det.

Premiär på Teaterhuset Universum 13 november 2020!

Spelperiod: 13, 20, 26*, 27, 28 november | 2*, 5, 9, 10, 12, 15, 16 december | Alla förestälningar kl 19, förutom 26.11 och 2.12 kl 18

I samarbete med Klockriketeatern.

 

PSST! Du minns väl vilken succé Sirius Teaterns och Klockriketeaterns förra samproduktion Marat/Sade var…

Facebook
Google+
https://universum.fi/ohjelmisto/sirius-teatern-klockriketeatern-julius-caesar
Twitter