Taiteiden yö Universumissa 2016 – Konstens natt på Universum 2016

Nuoria vieraita Universumissa – Unga gäster på Universum

Universumin Taiteiden yö 25.8.2016 tarjoaa näyttämönsä nuorille, aloitteleville, vielä paikkaansa hakeville esittävän taiteen tekijöille. Voit katsoa yhden esityksen tai jäädä nauttimaan koko illasta. Paikalla myös baari&kahvila. Tapahtuma on järjestetty jo vuodesta 2012. Vapaa pääsy!

Universum erbjuder under Konstens natt 25.8.2016 ut sin scen åt unga konstnärer. Du kan se en föreställning eller stanna och njuta av hela kvällen. På plats finns även bar&café. Evenemanget har ordnats sedan 2012. Fritt inträde!

 

OHJELMA / PROGRAM:

16.30 OVET – DÖRRARNA ÖPPNAS

17.00 Taru Aho & Pauliina Latva: Perfect Role
17.20 Elina Tienhaara ja työryhmä: HooKaksOo

17.35-17.50 TAUKO – PAUS

17.50 IMP: Drömlandskap – Unimaisemia
18.20 Roosa Törmä: Liikkeessä
18.25 Tiia Tikkala: Lähellä

18.30-18.45 TAUKO – PAUS

18.45 Inkerin Kansallisteatteri: Lalli

19.45-20.00 TAUKO – PAUS

20.00 Taru Miettinen & Meeri Altmets: Bad Faith

20.20-20.35 TAUKO – PAUS

20.35 Kurronen & Laiho Co.: Pimeät Pennut

21.30 OVET – DÖRRARNA STÄNGS

 

ESITTELYT / BESKRIVNINGAR:

Taru Aho & Pauliina Latva: Perfect Role

Lähtökohtana esitykselle toimii esiintyjien kokemus monista koetanssi- ja pääsykoetilaisuuksista. Nykypäivän tanssijalta vaaditaan laajaa osaamista ja lähes kaikessa pitäisi olla virtuoosi. Ei riitä, että hallitsee yhden lajin erittäin hyvin, vaan pitäisi olla hiphoppaava ballerina, laulava jazztanssija, supernotkea breaktanssija ja improvisoiva akrobaatti. Tällä demolla tanssijat haluavat purkaa liikkeellistä osaamistaan eri lajien pohjalta ja hakea niiden välisiä yhteyksiä. Liikemateriaalin lähtökohtana toimii koetanssitilaisuuksissa annetut ja opetetut tehtävät ja sarjat. Näiden materiaalien pohjalta he tutkivat vahvuuksiaan tanssijoina käyttäen monipuolista lajitaustaansa. Lopullinen päämäärä on kehittää heidän näköistä liikemaailmaa. Esityksen nimi viittaa oman täydellisen roolin löytämiseen tanssin monipuolisella kentällä.

Elina Tienhaara ja työryhmä: HooKaksOo

Tanssiesitys kertoo kolmen lapsen ystävyydestä joka jatkuu kohti aikuisuutta. Kun kaksi ystävyksistä rakastuukin, tulee kolmannesta pakostakin ulkopuolinen. Kauniin rakkaustarinan taakse piiloutuu yksi särkynyt, nohdettu sydän. Toisaalta voi ajatella, että rakkaus vaatii aina uhrauksensa.

Esityksen työryhmä: Koreografi: Elina Tienhaara, tanssijat: Elle Turunen, Jaakko Fagerberg ja Paavali Kärkkäinen

IMP: Drömlandskap / Unimaisemia

Den improviserade föreställningen baserar sig på publikens drömmar och utforskar de landskap och karaktärer vi träffar på när vi drömmer.
Improvisoitu esitys inspiroituu yleisön unista ja tutkii niitä maisemia ja hahmoja jota unissamme näemme ja tapaaamme.

Arbetsgrupp / Työryhmä: IMP (Anna Nuorlehto, Jacintha Damström, Mia Koski, Hazel Salminen, Juhani Laaksonen och Veera Pulkkinen), och på scen åtminstone/ja lavalla ainakin Anna, Jacintha och Hazel.

Språk / Kieli: svenska och/eller finska enligt arrangörernas eller publikens önskan. / Ruotsi ja/tai suomi, järjestäjän tai yleisön toiveen mukaan.

Roosa Törmä: Liikkeessä

Helposti elää elämää kiirehtien, vain suorittaen asioita ja kelloa tuijotellen. On koko ajan menossa seuraavaan paikkaan, koko ajan liikkeessä. Pitäisikö joskus vain pysähtyä?

Tanssisoolo joka tutkii liikkeen nopeutta. Kuinka hidas ja nopea liike vaikuttaa tunteisiin.

Tiia Tikkala: Lähellä

Nykytanssiesitys keskittyy esiintyjän ja katsojien suhteeseen. 18-vuotias tanssijan alku.

Inkerin Kansallisteatteri: Lalli

Lalli on 1100-luvulla elänyt myyttinen talonpoika, joka kansanperinteen mukaan surmasi Piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä 20. tammikuuta vuonna 1156. Lalli valittiin vuoden 2004 ”Suuret suomalaiset” äänestyksessä sijalle 14, häviten täpärästi Ville Valolle sijan 13. Historiallisissa lähteissä Lalli on paatunut murhamies mutta vuosisatojen myötä hän on noussut ihmisten mielissä varhaiseksi vapaustaistelijaksi ja vastarinnan symboliksi.

LALLI-esityksen lähteinä ovat keskiaikainen Pyhän Henrikin Legenda ja Piispa Henrikin surmavirsi. Suomen arkaaiset kirkkolegendat eivät ole koskaan olleet niin päräyttäviä kuin nyt. Esitys tarjoaa oivaltavaa fyysistä teatteria, vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja herkkiä ekumeenisiä hetkiä.

LALLI – the performance by Inkerin Kansallisteatteri

Lalli is an apocryphal 12th century peasant, who according to legend, killed Bishop Henry of Finland on the Ice of lake Köyliö, on 20th of January in 1156 AD. In the television series Suuret suomalaiset – the Finnish version of 100 Greatest Britons – Lalli was chosen as the 14th greatest Finn, barely losing the 13th place to Ville Valo, the singer of Him. In the historical sources Lalli is described as a malevolent murderer, but during the centuries his legend has evolved into that of an early freedom fighter and a symbol of resistance.

Sources for the LALLI-performance are the medieval Legend of Bishop Henry, as well as the folk poem “Slaying of Henry”. The archaic biblical texts of Finland have never been this cool and dynamic. the Performance consists of experimental physical theatre, furious action scenes and tender ecumenical moments.

Näyttämöllä / On stage: Karlo Haapiainen, Henna Holländer, Tiina Ekola, Veera Lehtinen, Jaakko Perilä, Olli Riipinen, Elina Saarela, Jussi Taipalharju
Ohjaus ja esitysteksti: Juho Liira

Taru Miettinen & Meeri Altmets: Bad Faith (etusivun kuva)

Bad Faith. Kuva: Tuomas Koski
Bad Faith. Kuva: Tuomas Koski

Olemme esiintyjinä ja taiteilijoina kiinnostuneita autenttisuudesta. Erityisesti tanssijan työssä jonkinlainen autenttisuuden vaatimus on läsnä oletusarvona ja autenttista olemisen tapaa peräänkuulutetaan ja tavoitellaan sitä kuitenkaan sen kummemmin purkamatta tai kyseenalaistamatta: hyvä esiintyjä vain yksinkertaisesti on aito.

Esityksen nimi juontuu Jean-Paul Sartrelle tyypillisestä tavasta käsitteellistää autenttista olemusta epäautenttisuuden kautta. Sartre kutsuu epäautenttisuutta itsensä pettämiseksi ja huonossa uskossa toimimiseksi (englanniksi Bad Faith). Haluamme tutkia autenttisuutta ja epäautenttisuutta ensisijaisesti suhteessa esiintyjän työhön ja esitykseen.

Sekä autenttisen liikkeen praktiikan, että eksistentialistisen filosofian lähtökohtana on situationaalisuus: maailman, toisen henkilön tai historian todistamana oleminen. Esiintyjinä lähdemme liikkeelle tilanteesta, jossa lavalla on kaksi ystävystä. Ystävä on konsepti, jonka tehtävä on pitää toiminta aitona ja autenttisena, pitää ystävänsä jalat maassa, kertoa totuuksia ystävänsä ajatuksista, toiminnasta ja liikkeistä. Jotta voi olla autenttinen, on oltava myös joku, joka tunnistaa sinut.

Kurronen & Laiho Co. Pimeät Pennut

Pimeät pennut. Kuva: Benjamin Herala
Pimeät pennut. Kuva: Benjamin Herala

Kurronen & Laiho Companyn teos Pimeät pennut on nykysirkusesitys, jonka rujo ja runollinen ote vie katsojan esiintyjien piilotelluimpiin sielun osiin. Vuodesta 1991 pohjoisen Pimeät pennut ovat kasanneet sieluunsa synkkää moskaa – on aika puhdistautua.

Kuuden vuoden sirkusopinnot ovat tuoneet nämä kaksi erilaista artistia, Milla Kurrosen ja Hanna Laihon, yhteen. Nyt he pyrkivät täydelliseen symbioosiin jakaakseen painajaistensa kauniit puolet katsojille.

Artistit ovat erikoistuneet vuosia nuorallatanssin ja käsilläseisonnan vaativaan tekniikkaan. Niiden lisäksi esitys sisältää kokoelman muita pakkomielteisesti hiottuja sirkustaitoja sekä visuaalisia elementtejä, jotka luovat pohjan tälle suomalaisen melankolian oodille.