http://universum.fi/wp-content/uploads/2017/03/SAALISTAJAT__1095_RK.jpg

Saalistajat

Käsikirjoitus ja ohjaus: Sanna Hietala

Näyttämöllä: Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer, Niklas Häggblom, Milla Kangas

Ohjaajan assistentti: Carita Drew

Lavastus, puvut ja valokuvat: Raisa Kilpeläinen

Valosuunnittelu, tekninen vastaava: Anttoni Halonen

Äänisuunnittelu: Niklas Nybom

Laulujen sovitus ja taustanauhat: Miika Snåre ja Tommi Lahtonen

Maskeeraus: Kaija Heijari

Kuvajaiset: Rasmus Vuori ja Anttoni Halonen

Grafiikka: Juha Mustanoja

Vastarannan Glenni: Frank Skog

Viiaatti: Antti LJ Pääkkönen

Räävitön, sysimustan huumorin läpäisemä luontodokumentti uhanalaisesta ihmislajista joka on pudonnut kehityksen rattaista, mutta jonka viimeiset yksilöt sinnittelevät yhä hengissä vastoin kaikkia Darwinin lakeja. Turvaverkko repeilee ja aivokapasiteetiltaan ylivoimainen nykyihminen valtaa ikiaikaiset metsästysmaat. Viimeisellä rannalla asuntomessutalojen puristuksessa lymyää vanhan alfanaaraan lauma. Nämä otukset eivät ole leppeitä kasvinsyöjiä, vaan reaktiivisia petoja, joiden patoutunut saalistusvietti alkaa äärimmäisissä olosuhteissa purkautua esiin.

Esitys on hyytävä safari hoivayhteiskunnan pimeään maanosaan, missä psykoterapian valo ei loista. Saalistaja on kesytön alkueläin, vailla älyä ja moraalia. Saalistaja tappaa syödäkseen.

Saalistajat-näytelmän aihe on arvottomuuden kokemus ihmisen sosiaalisena perintönä. Näytelmä käsittelee auttamisen ja vallankäytön symbioottista suhdetta ja seurauksia perheessä ja hoivayhteiskunnassa. Näytelmä nauraa häjysti nykyajan terapiauskonnolle ja länsimaisen ihmisen naivinnarsistiselle toiveelle lopullisesta parantumisesta.

Näytelmän kieli on karkeaa ja epä-älyllistä ja päähenkilöiden hätkähdyttävä typeryys voi hämmentää ainakin akateemisesti valveutuneita katsojia. Kaikki aikuiskatsojat ovat tervetulleita, mutta suosittelemme näytelmää erityisesti kaikille terapiaa, eheyttämistä ja kuntoutusta kokeneille ja heidän omaisilleen. Lapset eivät valitettavasti pääse seuraamaan esitystä, koska haluamme uskoa, että heillä on vielä toivoa.

Esitys valittiin vuonna 2017 Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon ja esitettiin siellä 8.8. sekä 9.8.2017.

ARVOSTELUT JA ARTIKKELIT
Helsingin Sanomat 24.3.2017: Luontodokumentin keinoja käyttävälle Saalistajat-näytelmälle voi ennustaa kulttimainetta / Laura Kytölä
YLE 24.3.2017: Teaterrecension: På safari i samhällsmarginalen / Christel Pettersson
Hufvudstadsbladet 25.3.2017: Grotesk karneval snubblar på ytlighet / Otto Ekman
Aamulehti 31.3.2017: Nyt löytyi uusi ihmislaji – he elävät rähjäisessä reservaatissaan / Soila Lehtonen
Voima 4/2017: Minne aurinko ei paista / Tuomas Rantanen
YLE Kulttuuri 10.8.2017: Onko alkoholistilla sama ihmisarvo kuin minulla? Tampereen Teatterikesän näytelmä antaa yleisön nauraa vaikealle aiheelle / Päivi Puukka
Lahen uutisia 10.8.2017: Aurinkoteatterin Saalistajat / Tarmo Virtanen
Paljon melua teatterista -blogi 9.8.2017: Saalistajat / Aurinkoteatteri, Teatterikesä 9.8.2017

YLEISÖKOMMENTTEJA

“Vähempikin tätä olisi riittänyt.” – Presidentti Tarja Halonen

“Vapauduin kaikista äititraumoistani samantien ja rakastuin Niklas Häggblomin kaikkien hirviöäitien hirviöäitiin eli Armiin. Aivan huikean hauska esitys ja hurmaavan epäsovinnaisesti ajateltu miehitys, jossa näyttelijät loistavat. Saalistajissa näytellään raadollisen fyysisesti ja hengästyttävällä pulssilla. Terveen ja tasapainoisen ihmisen ihannetta ravistellaan Sannan tekstissä (ja Armi äidin kourissa) oikein kunnolla, kuten myös omaan tunnemössöönsä tai sen terapointiin katoavia ihmisiä. Köyhän teatterin budjetilla tehty lavastus on kaunis ja ruma niinkuin Saalistajien elämäkin.”

“Tämä oli kyllä niin hieno esitys että usko puheteatterin mahdollisuuksiin palasi taas hetkeksi.”

“Ihan tajunnanräjäyttävää teatteria. Näyttelijäsuoritukset kaikkiaan todella kirkkaita ja visuaalinen kokonaisuus kulkee upeasti valojen, puvustuksen ja lavastuksen osalta käsi kädessä. Teksti ja ohjaus täysin pettämättömiä myöskin. Erittäin harvinaista herkkua tällainen puheteatterin maailmassa.”

“Menkää ystävät katsomaan ja hämmästykää! On kyllä hengästyttävä ja omaperäinen esitys.”

”Näin äsken kauden parhaan esityksen; Aurinkoteatterin Saalistajat Universumissa oli virtuoottinen, absurdi, musta, surrealistinen komedian muotoon vinoon ängetty traaginen kuvaus ihmislajista, meistä.”

”Saalistajat on täynnänsä marginalisoitumisesta, tappiosta ja luuseriudesta syntyvää vapautumista ja ylvästä poetiikkaa. Niin poetiikkaa!” – Hanna Helavuori, Tinfo

”On aivan loistavaa, että Helsingissä on yksi teatteri, jossa uskotaan näyttelemiseen joka poikkeaa täysin vallalla olevasta näyttelemisen tavasta.”

”Tämä se on oikea Suomi 100 -näytelmä!”

 

Aurinkoteatteri: Saalistajat – trailer from Universum on Vimeo.

 

KANTAESITYKSEN ENSI-ILTA 22.3.2017

ESITYKSET 25.3.-29.4.2017

 

SAALISTAJAT__1095_RK

SAALISTAJAT__1256_RK

SAALISTAJAT_0031_RK

SAALISTAJAT_0467_RK

SAALISTAJAT_0684_RK

SAALISTAJAT_0639_SALINIT_RK

SAALISTAJAT_0410_RK