Kevätkauden 2020 Universumissa nähdään vierailuja

Universumin kevätkausi 2020 muodostuu poikkeuksellisesti vierailuesityksistä. Kevään kuluessa Universumin ainutlaatuisessa teatterisalissa nähdään muun muassa ihmisen ja historian muutoksesta inspiroitunutta tanssitaidetta sekä koetaan esitystaidetta, joka kutsuu tutkimaan katseen tapahtumaa tai osallistumaan yhteiseen uneksunnan tilaan.

Kauden aloittaa helmikuun alussa ECHOES OF ANOTHER WORLD, Thibault Monnierin ja Virpi Pahkisen koreografioiden muodostama yhteisilta, jossa koreografien lisäksi tanssivat Minna Tervamäki, Pontus Sundset ja Alice Pastel. Teokset ovat inspiroituneet historian laajoista kaarista sekä ihmislajin kognitiivisesta ja fyysisestä vallankumouksesta. Aasialainen ja eurooppalainen tanssitraditio kohtaavat, kun ilta yhdistää kaksi yksilöllistä koreografista kieltä koettelemaan kehon ja mielen rajoja.

ECHOES OF ANOTHER WORLD esitykset Universumissa 1.2. ja 8.2.

Matilda Aaltosen ja Joel Teixeira Nevesin teos Voyeur käsittelee katsomisen tapahtumaa ruumiillisen kommunikaation avulla. Se tekee näkyväksi niin katseeseen liittyvän vallan kuin sen rakkaudellisen potentiaalin. Voyeur on tila, jossa yleisön on mahdollista turvallisesti tutkia katseeseen ja nähdyksi tulemisen liittyviä tunteita ja kokemusta: miltä ja missä nähdyksi tuleminen tuntuu, miten katseemme kohtaavat, milloin käännän katseeni pois, mitä on kommunikaatio ilman sanoja? ”Mihin sinun katseesi loppuu ja mistä minun katseeni alkaa? Katse ei ole kummankaan, se on suhde, johon osallistutaan.”

Voyeur esitykset Universumissa 13. – 22.2. Esitys on osa Todellisuuden tutkimuskeskuksen pääohjelmistoa ja Universumin vierailuohjelmistoa.

Ursula Hallaksen, Miro Mantereen ja Teemu Päivisen kokemuksellinen esitystaiteen tapahtuma Unfamiliar Dialogues – Uneksunnan näyttämö kutsuu osallistujia luomaan yhdessä mielen sisäisen leikin, joka rakentuu tyhjän tilan synnyttämistä ajatuksista, kokemuksista, aistimuksista ja tuntemuksista. Osallistujien jakamat kokemukset synnyttävät mielen näyttämön. Esitystapahtuma hyödyntää live-looping ääniteknologiaa ja ryhmädynaamista konstellaatiota.

Unfamiliar Dialogues – Uneksunnan näyttämö esitykset Universumissa 6. – 7.3.

Story Sharing, Universumin kiitetty ja palkittu projekti jatkaa kahvilatoimintaansa kevätkaudella 2020. Kahvilan pyöreisiin pikkupöytiin kokoontuu ihmisiä kaikkialta maailmasta, erilaisista tautoista ja todellisuuksista, jakamaan kokemuksia ja arjen tarinoita. Iltaan kuuluu aina myös musiikkiesityksiä sekä open mic -osuus, jossa tarinansa voi jakaa koko kuulijakunnalle. Universumin teatterisali avaa ovensa tarinankerrontakahviloille helmikuussa (perjantaina 28.2.) ja huhtikuussa (26.4.).

Huhtikuussa Universumin näyttämön valtaavat tanssija Minna Tervamäki ja kuvataiteilija Hannaleena Heiska taidemuotoja yhdistävässä teoksessaan Jälki, joka nähtiin vuonna 2016 osana Espoon modernin taiteen museo EMMAn 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Helmikuusta huhtikuuhun Universumissa esiintyy myös ruotsinkielinen improvisaatioryhmä Stjärnfall, jossa näyttelevät mm. Anja Bargum, Fredrik Bruun, Nicole Hjelt-Lundin, Niklas Häggblom, Johanna af Schultén, Hazel Salminen, Valo Sauri, Elisabeth Öhman, Paul Holländer sekä muusikkona Salla Markkanen. Stjärnfallin ensimmäinen improklubi on perjantaina 7.2., maaliskuussa improtaan joka keskiviikko ja viimeinen klubi-ilta vietetään huhtikuun alussa, torstaina 2.4.

Toukokuussa vuorossa on taiteellis-tieteellinen projekti Merisairas, joka kanavoi merien roskaantumisen ja muoviroskan aiheuttaman ympäristöahdistuksen taiteeksi. Työryhmään kuuluvat muun muassa SO III -yhtye eli Suvi Oskala, Oskari Lehtonen ja Teemu Korpipää, tanssija Sini Siipola sekä meritutkijat Pauliina Saarman ja Olli Mustonen.

Kesälläkään Universumissa ei uinuta. Kaisa Kangas, Mohamad Rabah ja Martin Nielsen toteuttavat black box -teatterin tekniikoita hyödyntävän, Gazan tilannetta käsittelevän Seaside Prison -larpin, joka yhdistää teatteriesityksen rajallisen ajan ja larpin kokemuksellisen osallistavuuden pyrkien välittämään suomalaiselle yleisölle häivähdyksen siitä, millaista on elää arkea Gazassa, saarron alla ja jatkuvassa pommitusten pelossa. Tapahtumalla on siis sekä taiteellisia, kulttuurisia että yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Noin nelituntiseen kestoon sisältyvät valmisteleva työpaja sekä varsinaisen larpin jälkeen tapahtuva purku ja kontekstualisointi.

Syksyllä 2020 vuorossa ovat Universumin omien teattereiden ensi-illat, kun Aurinkoteatteri tuo näyttämölle Sanna Hietalan käsikirjoittaman ja ohjaaman Tätiratsastajat ja Sirius Teatern jatkaa menestyksekästä yhteistyötään Kolckriketeaternin kanssa William Shakespearen näytelmällä Julius Caesar. Sen ohjaa Carl Alm.